Kroužek vaření
AMERICAN PANCAKES
Suroviny:
1,5 hrnku hladké mouky, 3,5 lžičky prášku do pečiva, 1 zarovnaná lžička soli, 2 lžíce moučkového cukru, 1 vejce, 3 lžíce rozpuštěného másla, 1,25 hrnku mléka.

Postup:
1. Ze surovin umícháme těsto.
2. Na rozehřátou pánvičku tvoříme menší lívanečky, které osmažíme z obou stran, smažíme spíš na nižší stupeň.
3. Podáváme je s džemem, javorovým sirupem, šlehačkou, čokoládou, ovocem, oříšky, ...jak má každý rád. :)
KUŘE NA PAPRICE
Suroviny:
1 ks cibule, 250 g kuřecího masa, 3 lžičky papriky, 0,5 kelímku metany na šlehání, 1 ks masoxu, 4 lžíce hladké mouky, cca 1 litr vody, olej, sůl, pepř, citron dle chuti.

Postup:
1. Nejprve si nadrobno rozkrájíme cibuli a dáme dozlatova smažit.
2. Když cibule začne hnědnout, přidáme kousky kuřecího masa, které osolíme, opepříme a restujeme je 5 minut.
3. Poté přidáme červenou mletou papriku, 1 masox a zalijeme litrem vody. Maso necháme doměkka dusit (1/2 hodiny).
4. Pokud máme maso změklé, vyndáme jej z hrnce. Omáčku zahustíme připravenou jíškou z vody a 4 lžic hladké mouky.
5. Nyní můžeme přidat smetanu. Omáčku dochutíme solí a troškou citronu a je hotovo.
Výbornou přílohou jsou těstoviny, noky nebo domácí knedlík.
KEFÍROVÁ BUCHTA
Suroviny:
1 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 hrnek kefíru, 1 hrnek cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1/2 lžičky skořice, 1 kypřicí prášek do pečiva.

POSTUP:
1. Připravíme si mísu, prosejeme do ní mouku s moučkovým cukrem.
2. Přidáme ostatní suroviny a metličkou nebo ručním šlehačem pečlivě vymícháme do hladké konzistence.
3. Nalijeme na plech vyložený pečicím papírem.
4. Vložíme do trouby předehřáté na 170°C.
5. Pečeme 15 až 20 minut a potom ještě teplé pocukrujeme.
ČÍNSKÉ SMAŽENÉ NUDLE
Suroviny:
400 g vaječné čínské
nudle, 1 kuřecí prso (250g), 1 menší cibule, cca ¾ pórku, 2 mrkve, ½ papriky, 4 stroužky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce bramb. škrobu, pepř a sůl dle chuti.

Postup:
1. Zeleninu omyjeme, cibuli a česnek oloupeme, mrkev oškrábeme. Papriku a mrkve nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na proužky, pórek na půlkolečka, česnek na menší kousky.
2. Nachystáme si nudle. Do hrnce nalijeme vodu, osolíme ji, jakmile začne vřít, vložíme nudle. Vaříme je asi 5-8 minut.
3. Maso nakrájíme na malé kousky, okořeníme a promícháme se škrobovou moučkou. Na pánvi maso zprudka osmažíme na rozehřátém oleji a dáme bokem.
4. Následně na pánvi zprudka osmažíme i zeleninu, dokud trošku nezměkne. Musí ale zůstat polosyrová, křupavá.
5. Uvařené nudle scedíme, propláchneme a necháme okapat. Okapané nudle zprudka smažíme 2-3 minuty v hluboké pánvi na rozpáleném oleji. Dochutíme je sójovou omáčkou, během smažení je promícháváme.
6. Usmažené čínské nudle promícháme s masovou směsí a zeleninou.
MŘÍŽKOVÝ JABLKOVÝ KOLÁČ
Suroviny těsto:
250 g pol. mouky, 125 g Hery, 3 lžíce cukru, 1 žloutek, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce mléka, citronová kůra.
Suroviny náplň:
0,5 kg jablek, 1 vanilkový pudink, cukr dle chuti, rozinky.

Postup přípravy receptu
1. Suroviny na těsto zpracujeme. Prášek do pečiva dobře rozmícháme s moukou.
2. 1/3 těsta odřízneme a necháme stranou. Zbylé 2/3 vyválíme a přeneseme na vymazaný a vysypaný brutvánek.
3. Na těsto dáme náplň - tu uděláme následovně: Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Dáme do misky, trochu vymačkáme a smícháme s pudinkem a cukrem. Důkladně promícháme.
4. Ze zbylého těsta vyválíme plát a nakrajeme jej na pásky, jimiž vytvoříme na koláč mřížku. Pro hezký vzhled můžeme potřít mřížku vajíčkem.
COOKIES S ČOKOLÁDOU
Ingredience:
160 g másla, 200 g kr. cukru, 1 bal. vanilkového cukru, 2 ks vejce, 300 g hl. mouky, 1/2 bal. prášku do pečiva, 100 g čokolády, 3 hrsti nasekaných vl. ořechů.

Postup:
1. Ze všech surovin zpracujeme těsto, které válíme válečkem a vykrajujeme kulatou formičkou.
2. Ukládáme na papír na plech a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 °C cca 15 minut.
MARGOTKOVÝ ŘEZ
Ingredience:
2 hrnky polohrubé
mouky, 1 hrnek mletého
cukru, ½ hrnku mléka, ½ hrnku oleje, 2 vejce, 1 prášek do
pečiva, 1,5 čokolády
Margot.

Postup:
1. Čokoládu nastrouháme a všechny ingredience smícháme.
2. Vymažeme plech a vysypeme ho moukou.
3. Těsto vylijeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C.
Můžeme polít čokoládou/ ozdobit šlehačkou.
ANDĚLSKÉ PERNÍČKY
Ingredience:
400g hladké mouky, 75g Hery, 2 vejce, 140g cukru moučka, 2 lžíce rozpuštěného medu, 1 kávová lžička jedlé sody, 1 lžička perníkového koření, 1/2 kávové lžičky skořice.
Poleva:
1 bílek, 150g cukru moučka, citronová šťáva.

Postup:
1. Těsto vypracujeme na vále, vyválíme na půl centimetru a vykrajujeme figurky buď formičkou, nebo podle vlastní fantazie. Pečeme asi 8 minut ve středně vyhřáté troubě.
2. Čerstvě upečené potřeme rozšlehaným vejcem.
3. Vychlazené pak zdobíme polevou, kterou jsme utřeli z bílků a cukru s trochou citronové šťávy.
TORTILLA S KUŘECÍM MASEM
Ingredience:
8 tortill, 400 g kuřecí maso, 3 rajčata, sterilované okurky, ledový salát, zakysaná smetana, česnek, kari, sůl, pepř, olej.

Postup:
1. Rajčata a salát opláchneme, společně s okurky vše nakrájíme na kousky.
2. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a osmažíme na oleji. Přidáme kari, podlijeme trochou vody a chvilku podusíme.
3. Následně si připravíme dresink tak, že zakysanou smetanu ochutíme česnekem, solí a trochou pepře.
4. Tortillu stačí chvilku nahřát v troubě, ale daleko lepší je, když ji opečete krátce z obou stran na pánvi. Tortilla získá příjemnou "opečenou" chuť a vytvoříte si tak křupavý wrap.
5. Nakonec vezmeme tortillu, potřeme ji trochou dresinku, naskládáme na ni zeleninu a kousky kuřecího masa a smotáme.
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY S UZENÝM MASEM
Ingredience:
750 g uvařených brambor, 100 g dětské krupice, 250 g hrubé mouky, 250 g moravského uzeného, 2 menší vejce, 1 cibule, sůl, sádlo
Na zelí:
1 sáček kysaného zelí, 1 cibule, 2 lžíce mouky, nebo nastrouhaná brambora, voda, cukr, 1 bobkový list, celý kmín.
Osmažená cibulka k podávání.

Postup:
1. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Na rozpuštěném sádle osmahněte dorůžova cibuli, přimíchejte uzené, ještě chvíli opékejte pro zvýraznění chuti.
2. Vychladlé brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Přidejte mouku, krupičku, vejce, sůl a zpracujte vláčné tužší těsto. (Těsto nenechávejte odpočívat a zadělávejte ho jen krátce a co nejrychleji, jinak začne řídnout.) Nachystejte si kousky (25 ks) a ty v dlani roztáhněte na placičky. Na každou placičku dejte trošku směsi uzeného masa s cibulkou, uzavřete a vytvarujete kulaté knedlíky.
3. Knedlíky hned vkládejte do vroucí osolené vody a vařte podle velikosti 10-15 minut. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící a podávejte s osmaženou cibulkou a zelím.
Kysané zelí postup:
Kysané zelí dáme do kastrolu, ochutíme kmínem, bobkovým listem a přelijeme vařící vodou. Dusíme asi 20 minut. Pak nakrájíme jednu cibuli, kterou zpěníme na lžíci sádla, přidáme 2 lžíce hladké mouky a uděláme jíšku. Tu zamícháme do zelí a při mírné teplotě ještě asi 10 minut dusíme. Můžeme dochutit cukrem.
HRNKOVÁ BUBLANINA
Ingredience:
2 hrnky polohrubá mouka, 1 hrnek cukr krupice, 1 ks prášek do pečiva, 1 ks vanilkový cukr,
1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje, 2 ks vejce

Postup přípravy:
1. Do mouky přidáme prášek do pečiva, vanilkový cukr, hrnek cukru, hrnek mléka, vajíčka a olej. Vše ručně promícháme.
2. Plech vymažeme olejem a vysypeme moukou. Na plech vylijeme těsto a poklademe připraveným ovocem - jahody, třešně, drobné ovoce, ...
3. Hrnkovou bublaninu vložíme do předehřáté trouby na 170 až 180 °C a pečeme dozlatova.
4. Upečenou hrnkovou
bublaninu nakrájíme a můžeme podávat.
ANDĚLSKY NADÝCHANÝ PERNÍK
Ingredience:
2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1,5 hrnku cukru, 1 čokoládový pudink, 1 prášek do perníku, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce kvalitního kakaa, 1 lžička skořice, 2 vejce, 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 3 lžíce povidel nebo marmelády
Můžete přidat:
hrst nasekaných vlašských ořechů, rozinky nebo kandovanou kůru
Dozdobit můžete:
čokoládovou, nebo citrónovou polevou, šlehačkou.

Postup přípravy receptu:
1. Do jedné mísy smícháme všechny sypké suroviny, přidáme všechny tekuté, důkladně promícháme.
2. Na plech dáme
pečící papír, vylijeme na něj těsto a pečeme tak 40 minut
ve středně vyhřáté troubě. Potřeme polevou, můžeme ještě posypat
kokosem nebo mletými ořechy.
KOLÁČ HUP DO TROUBY
Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru moučka, 125 g másla, 1 kypřící prášek, 3 vejce, 125 ml teplého mléka, špetka soli, ovoce dle chuti.

Postup:
1. V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, rozpuštěné máslo a připravíme drobenku.
2. Jeden hrnek drobenkové směsi dáme stranou a do zbylé vmícháme vejce, mléko, špetku soli a utvoříme řídké těsto, které vylejeme do vymazané a moukou vysypané formy.
3. Poklademe libovolným ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě 40 minut.
FRANCOUZSKÁ SRDÍČKA
Ingredience:
1 listové těsto, trochu rozpuštěného másla, kakao/ skořice, práškový cukr.

Postup:
1. Desku posypeme práškovým cukrem a na něm rozválíme těsto 2-3 mm tlusté.
2. Potřeme ho rozpuštěným máslem, poté přes sítko posypeme celé těsto vrstvou kakaa, nebo skořicí. Nakonec z obou delších stran těsto stočíme do poloviny. Dvojroládu krájíme ostrým nožem na plátky silné asi 5 mm a prsty dotlačíme "špic" srdíčka.
3. Skládáme na plech
vyložený pečícím papírem a pečeme ve
vyhřáté troubě dozlatova.