Kroužek vaření

AMERICAN PANCAKES

Suroviny: 

1,5 hrnku hladké mouky,  3,5 lžičky prášku do pečiva, 1 zarovnaná lžička soli, 2 lžíce moučkového cukru, 1 vejce, 3 lžíce rozpuštěného másla, 1,25 hrnku mléka.

Postup:

1. Ze surovin umícháme těsto.

2. Na rozehřátou pánvičku tvoříme menší lívanečky, které osmažíme z obou stran, smažíme spíš na nižší stupeň.

3. Podáváme je s džemem, javorovým sirupem, šlehačkou, čokoládou, ovocem, oříšky, ...jak má každý rád. :)

KUŘE NA PAPRICE

Suroviny:

1 ks cibule, 250 g kuřecího masa, 3 lžičky papriky, 0,5 kelímku metany na šlehání, 1 ks masoxu, 4 lžíce hladké mouky, cca 1 litr vody, olej, sůl, pepř, citron dle chuti.

Postup:

1. Nejprve si nadrobno rozkrájíme cibuli a dáme dozlatova smažit. 

2. Když cibule začne hnědnout, přidáme kousky kuřecího masa, které osolíme, opepříme a restujeme je 5 minut.

3. Poté přidáme červenou mletou papriku, 1 masox a zalijeme litrem vody. Maso necháme doměkka dusit (1/2 hodiny).

4. Pokud máme maso změklé, vyndáme jej z hrnce. Omáčku zahustíme připravenou jíškou z vody a 4 lžic hladké mouky. 

5. Nyní můžeme přidat smetanu. Omáčku dochutíme solí a troškou citronu a je hotovo.

Výbornou přílohou jsou těstoviny, noky nebo domácí knedlík.

KEFÍROVÁ BUCHTA

Suroviny: 

1 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 hrnek kefíru, 1 hrnek cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1/2 lžičky skořice, 1 kypřicí prášek do pečiva.

POSTUP:

1. Připravíme si mísu, prosejeme do ní mouku s moučkovým cukrem.

2. Přidáme ostatní suroviny a metličkou nebo ručním šlehačem pečlivě vymícháme do hladké konzistence.

3. Nalijeme na plech vyložený pečicím papírem.

4. Vložíme do trouby předehřáté na 170°C.

5. Pečeme 15 až 20 minut a potom ještě teplé pocukrujeme.

ČÍNSKÉ SMAŽENÉ NUDLE

Suroviny: 

400 g vaječné čínské nudle, 1 kuřecí prso (250g), 1 menší cibule, cca ¾ pórku, 2 mrkve, ½ papriky, 4 stroužky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce bramb. škrobu, pepř a sůl dle chuti.

Postup: 

1. Zeleninu omyjeme, cibuli a česnek oloupeme, mrkev oškrábeme. Papriku a mrkve nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na proužky, pórek na půlkolečka, česnek na menší kousky. 

2. Nachystáme si nudle. Do hrnce nalijeme vodu, osolíme ji, jakmile začne vřít, vložíme nudle. Vaříme je asi 5-8 minut. 

3. Maso nakrájíme na malé kousky, okořeníme a promícháme se škrobovou moučkou. Na pánvi maso zprudka osmažíme na rozehřátém oleji a dáme bokem. 

4. Následně na pánvi zprudka osmažíme i zeleninu, dokud trošku nezměkne. Musí ale zůstat polosyrová, křupavá.

5. Uvařené nudle scedíme, propláchneme a necháme okapat. Okapané nudle zprudka smažíme 2-3 minuty v hluboké pánvi na rozpáleném oleji. Dochutíme je sójovou omáčkou, během smažení je promícháváme.

6. Usmažené čínské nudle promícháme s masovou směsí a zeleninou. 

MŘÍŽKOVÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

Suroviny těsto:

250 g pol. mouky, 125 g Hery, 3 lžíce cukru, 1 žloutek, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr,                      4 lžíce mléka, citronová kůra.

Suroviny náplň:

0,5 kg jablek, 1 vanilkový pudink, cukr dle chuti, rozinky.

Postup přípravy receptu

1. Suroviny na těsto zpracujeme. Prášek do pečiva dobře rozmícháme s moukou. 

2. 1/3 těsta odřízneme a necháme stranou. Zbylé 2/3 vyválíme a přeneseme na vymazaný a vysypaný brutvánek. 

3. Na těsto dáme náplň - tu uděláme následovně: Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Dáme do misky, trochu vymačkáme a smícháme s pudinkem a cukrem. Důkladně promícháme.

4. Ze zbylého těsta vyválíme plát a nakrajeme jej na pásky, jimiž vytvoříme na koláč mřížku. Pro hezký vzhled můžeme potřít mřížku vajíčkem.

COOKIES S ČOKOLÁDOU

Ingredience:

160 g másla, 200 g kr. cukru, 1 bal. vanilkového cukru, 2 ks vejce, 300 g hl. mouky,                                      1/2 bal. prášku do pečiva, 100 g čokolády, 3 hrsti nasekaných vl. ořechů.

Postup:

1. Ze všech surovin zpracujeme těsto, které válíme válečkem a vykrajujeme kulatou formičkou.

2. Ukládáme na papír na plech a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 °C cca 15 minut.

MARGOTKOVÝ ŘEZ

Ingredience:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mletého cukru, ½ hrnku mléka, ½ hrnku oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1,5 čokolády Margot.

Postup:

1. Čokoládu nastrouháme a všechny ingredience smícháme.

2. Vymažeme plech a vysypeme ho moukou.

3. Těsto vylijeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C.

Můžeme polít čokoládou/ ozdobit šlehačkou. 

ANDĚLSKÉ PERNÍČKY

Ingredience: 

400g hladké mouky, 75g Hery, 2 vejce, 140g cukru moučka, 2 lžíce rozpuštěného medu,                               1 kávová lžička jedlé sody, 1 lžička perníkového koření, 1/2 kávové lžičky skořice.

Poleva:

1 bílek, 150g cukru moučka, citronová šťáva.

Postup:

1. Těsto vypracujeme na vále, vyválíme na půl centimetru a vykrajujeme figurky buď formičkou, nebo podle vlastní fantazie. Pečeme asi 8 minut ve středně vyhřáté troubě.

2. Čerstvě upečené potřeme rozšlehaným vejcem.

3. Vychlazené pak zdobíme polevou, kterou jsme utřeli z bílků a cukru s trochou citronové šťávy.

TORTILLA S KUŘECÍM MASEM

Ingredience:

8 tortill, 400 g kuřecí maso, 3 rajčata, sterilované okurky, ledový salát, zakysaná smetana, česnek, kari, sůl, pepř, olej.

Postup:

1. Rajčata a salát opláchneme, společně s okurky vše nakrájíme na kousky. 

2. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a osmažíme na oleji. Přidáme kari, podlijeme trochou vody a chvilku podusíme.

3. Následně si připravíme dresink tak, že zakysanou smetanu ochutíme česnekem, solí a trochou pepře.

4. Tortillu stačí chvilku nahřát v troubě, ale daleko lepší je, když ji opečete krátce z obou stran na pánvi. Tortilla získá příjemnou "opečenou" chuť a vytvoříte si tak křupavý wrap.

5. Nakonec vezmeme tortillu, potřeme ji trochou dresinku, naskládáme na ni zeleninu a kousky kuřecího masa a smotáme.

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY S UZENÝM MASEM

Ingredience:

750 g uvařených brambor, 100 g dětské krupice, 250 g hrubé mouky, 250 g moravského uzeného, 2 menší vejce, 1 cibule, sůl, sádlo

Na zelí:

1 sáček kysaného zelí, 1 cibule, 2 lžíce mouky, nebo nastrouhaná brambora, voda, cukr,                1 bobkový list, celý kmín.

Osmažená cibulka k podávání.

Postup:

1. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Na rozpuštěném sádle osmahněte dorůžova cibuli, přimíchejte uzené, ještě chvíli opékejte pro zvýraznění chuti.

2. Vychladlé brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Přidejte mouku, krupičku, vejce, sůl a zpracujte vláčné tužší těsto. (Těsto nenechávejte odpočívat a zadělávejte ho jen krátce a co nejrychleji, jinak začne řídnout.) Nachystejte si kousky (25 ks) a ty v dlani roztáhněte na placičky. Na každou placičku dejte trošku směsi uzeného masa s cibulkou, uzavřete a vytvarujete kulaté knedlíky.

3. Knedlíky hned vkládejte do vroucí osolené vody a vařte podle velikosti 10-15 minut. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící a podávejte s osmaženou cibulkou a zelím.

Kysané zelí postup:

Kysané zelí dáme do kastrolu, ochutíme kmínem, bobkovým listem a přelijeme vařící vodou. Dusíme asi 20 minut. Pak nakrájíme jednu cibuli, kterou zpěníme na lžíci sádla, přidáme 2 lžíce hladké mouky a uděláme jíšku. Tu zamícháme do zelí a při mírné teplotě ještě asi 10 minut dusíme. Můžeme dochutit cukrem.

HRNKOVÁ BUBLANINA 

Ingredience:

2 hrnky polohrubá mouka, 1 hrnek cukr krupice, 1 ks prášek do pečiva, 1 ks vanilkový cukr,

1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje, 2 ks vejce

Postup přípravy:

1. Do mouky přidáme prášek do pečiva, vanilkový cukr, hrnek cukru, hrnek mléka, vajíčka a olej. Vše ručně promícháme.

2. Plech vymažeme olejem a vysypeme moukou. Na plech vylijeme těsto a poklademe připraveným ovocem - jahody, třešně, drobné ovoce, ...

3. Hrnkovou bublaninu vložíme do předehřáté trouby na 170 až 180 °C a pečeme dozlatova.

4. Upečenou hrnkovou bublaninu nakrájíme a můžeme podávat.

ANDĚLSKY NADÝCHANÝ PERNÍK

Ingredience:

2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1,5 hrnku cukru, 1 čokoládový pudink, 1 prášek do perníku, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce kvalitního kakaa, 1 lžička skořice, 2 vejce, 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 3 lžíce povidel nebo marmelády

Můžete přidat: 

hrst nasekaných vlašských ořechů, rozinky nebo kandovanou kůru

Dozdobit můžete:

čokoládovou, nebo citrónovou polevou, šlehačkou.

Postup přípravy receptu:

1. Do jedné mísy smícháme všechny sypké suroviny, přidáme všechny tekuté, důkladně promícháme.

2. Na plech dáme pečící papír, vylijeme na něj těsto a pečeme tak 40 minut ve středně vyhřáté troubě. Potřeme polevou, můžeme ještě posypat kokosem nebo mletými ořechy.

KOLÁČ HUP DO TROUBY

Ingredience: 

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru moučka, 125 g másla, 1 kypřící prášek, 3 vejce, 125 ml teplého mléka, špetka soli, ovoce dle chuti.

Postup:

1. V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, rozpuštěné máslo a připravíme drobenku.

2. Jeden hrnek drobenkové směsi dáme stranou a do zbylé vmícháme vejce, mléko, špetku soli a utvoříme řídké těsto, které vylejeme do vymazané a moukou vysypané formy.

3. Poklademe libovolným ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě 40 minut.

FRANCOUZSKÁ SRDÍČKA

Ingredience:

1 listové těsto, trochu rozpuštěného másla, kakao/ skořice, práškový cukr.

Postup:

1. Desku posypeme práškovým cukrem a na něm rozválíme těsto 2-3 mm tlusté. 

2. Potřeme ho rozpuštěným máslem, poté přes sítko posypeme celé těsto vrstvou kakaa, nebo skořicí. Nakonec z obou delších stran těsto stočíme do poloviny. Dvojroládu krájíme ostrým nožem na plátky silné asi 5 mm a prsty dotlačíme "špic" srdíčka. 

3. Skládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky